PREMIÉRKA: Zvýšenie platov lekárov o 300 eur bude garantované parlamentom

28.11.2011 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) dnes ubezpečila, že avizované budúcoročné zvýšenie platov všetkých lekárov v priemere o 300 eur bude garantované Národnou radou (NR) SR.

Pôjde o poslanecký návrh. \"Táto ponuka bude presne definovaná v NR SR tak, že sa nemôže stať, že by prisľúbené navýšenie nebolo reálne,\" avizovala po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Podľa Radičovej uvedená suma nie je o tom, že by si vláda neuvedomovala, aké má byť ohodnotenie lekárov, ale ide o maximum, čo dokáže v tejto finančnej situácii urobiť. \"Prežívame jednu z najhlbších kríz od roku 1929. Všetko, čo sme boli schopní dať v prospech niektorých cieľových skupín, sme v prospech dali,\" zdôraznila.

Hlava štátu stále verí, že nakoniec príde k dohode medzi kabinetom a štrajkujúcimi lekárni. Je presvedčený, že všetci rozumní lekári zvážia možnosti, ktoré v súčasnosti vláda má. Zdôraznil, že prakticky všetky požiadavky lekárskych odborárov sú splnené, dokonca maximálne naplnené. Obrátil sa preto na lekárov, aby túto situáciu brali do úvahy a aby pacientov nenechali za zatvorenými dverami.

Premiérka je momentálne na rokovaní krízového štábu. Večer sa mimoriadne zíde vláda, aby sa zaoberala situáciou v zdravotníctve. V hre naďalej ostáva aj vyhlásenie núdzového stavu.
 

Vyberte región